Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by whitelisting our website.

KONKURS « DVA PERA U JEDNOM DAHU » ODLUKA ŽIRIJA (Upravo pristigla) ДВА ПЕРА У ЈЕДНОМ ДАХУ ИЗАЗОВ ИСКОНА ОДЛУКЕ О НАГРАДАМА

KONKURS « DVA PERA U JEDNOM DAHU »

ODLUKA ŽIRIJA (Upravo pristigla)

ДВА ПЕРА У ЈЕДНОМ ДАХУ

ИЗАЗОВ ИСКОНА

ОДЛУКЕ О НАГРАДАМА

Нису непознати књижевни дуети, обично се и најчешће помињу Иљф (Иља) и Петров (Јевгениј) руски писци који би се могли препознати као књижевни алхемичари, синтеза доброг и лепог, вредног и вредног, а у свету литературе умножавани су овакви примери стваралаштва. Тако се десило и дешава у нашој савременој књижевности где су добро познати: Светислав Басара – Миљенко Јерговић, Давид Албахари – Жарко Радаковић, Божо Копривица – Вуле Журић, Владан Матијевић – Срђан Вучинић, Владимир Кецмановић – Предраг Ј. Марковић и други.

„Два пера у једном даху“ Едиције „Мајдан“ из Костолца су јединствен пример у региону како је могуће, ваља ће нам и бити на корист, управо тај концепт књижевних дуета у ширим стваралачким размерама. Како се они најочитије стварају – па највише код младих и најмлађих аутора, јер двоје не треба да преписују једно од другог, кад имају тај стваралачки простор да се договарају и заједно стварају, мало грубље речено да се испомажу. Ово што чине „Два пера у једном даху“ заиста је – Изазов искона, потврда за некада неопходним здруженим стварањем.

Сви књижевни, стваралачки дуети заслужују пажњу, признање и похвалу. Симболичне награде припадају само за нијансе нивелисаним остварењима, и није то било једноставно и лако валоризовати.

Поезија:

КАДА ДОЂЕШ, Лучила Трапацо – Абдалах Гасми

АКО САМ УМРЛА, Љиљана Добра – Иван Добра

Проза:

ЕПИТАФ, Зора Давидовић – Кристијан Ђаковић

Заинтригира духовно приступ оваквом поступку аутора два народа, на два језика, или аутора из региона на два дијалекта, чак дотле да од два женска пера једно проговори мушким емоцијама. Ни један књижевни дует не треба занемаривати. Напротив, свима наклон и дужно поштовање. Колико год у нашој савременој књижевности нема уопште женских, можда су неком разлози или узрочници боље познати, толико их има у овом концепту.

Чланови жирија:

Недељко Терзић, председник

Проф. др Слађана Миленковић

Јоан Баба

 

Nagradjenima pripadaju prigodne umetničke slike a učesnicima POHVALE!

 

Klub Ljubitelja knjige « Majdan »

Kostolac

Predsednik

Slavica Pejović

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *